Produkt w trakcie edycji
Pestki Jądra Moreli Zastosowanie i Właściwości
Pestki jądra moreli. Morele, to jedne z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych owoców. Zjadamy je na świeżo, a suszone dodajemy do ciast. Z moreli robi się pyszne dżemy i kompoty. W każdym z owoców znajduje się duża i twarda pestka. Od niedawna wiadomo, że znajdujące się w niej jądro bogate jest w substancje korzystne dla zdrowia.
Pestki jądra moreli, właściwości. Pestki jądra moreli zawierają kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i wiele minerałów. Gorzki smak tych pestek zawdzięczamy substancji zwanej amigdaliną. Od jakichś pięćdziesięciu lat wiadomo, że substancja ta wykazuje działanie przeciwzapalne, gojące i antynowotworowe. Zdaniem niektórych naukowców, to ostatnie możliwe jest dzięki temu, że w kontakcie z komórkami rakowymi, amigdalina uwalnia cyjanek i aldehyd benzoesowy, które je niszczą. Dostając się do komórek zdrowych, substancja ta zamienia się w nieszkodliwą glukozę.
Pestki jądra moreli, zastosowanie. Odkryte niedawno właściwości tych pestek, sprawiają, że produkt ten znajduje szerokie zastosowanie. Zmielone jądra pestek moreli stosuje się profilaktycznie i leczniczo. Można dodawać je do potraw zimnych i ciepłych, a także powideł i dżemów. Jądra pestek moreli stosuje się także zewnętrznie w formie okładów przykładanych do miejsc, w których są guzy. Ze względu na przeciwzapalne i kojące działanie amigdaliny, okłady takie stosuje się również w leczeniu otwartych ran i stanów zapalnych skóry.
Dawkowanie pestek jąder moreli. Profilaktycznie można spożywać dwa gorzkie nasionka wydobyte z twardych pestek moreli. Ze względu na zawarty w nich trujący kwas cyjanowodorowy, dawki tej nie należy przekraczać! Kupując pestki, trzeba upewnić się, że są to pestki gorzkie, a nie słodkie. Należy sprawdzić ich pochodzenie i certyfikat. Dobrej jakości produkt ma barwę przypominającą miód i cynamon. Pestki ciemne są spleśniałe lub źle przechowywane. Jądro pestek powinno mieć gorzki, migdałowy smak.
Parametry techniczne:
parametr 1: parametr 2: parametr 3: