05 maja 2024 (niedziela) | kurs euro: 1 €=4.3608 PLN          RODO          Prawa autorskie          Dane firmy          Napisz do nas          Jak kupować?          Regulamin          EXALT.PL stara wersja strony         Sprawdź koszyk  sprawdź zawartość koszyka 
 
sklep: wagi, drukarki, czytniki, odważniki Pokaż wszystkie kategorie sklep: meble warsztatowe sklep: wagi hakowe sklep: Wagi elektroniczne sklep: drukarki etykietujące sklep: Etykiety na rolkach do drukarek etykiet i do wag sklep: Taśmy termotransferowe do drukarek etykiet sklep: Aplikatory do etykiet Nawijaki do nawijania etykiet czytniki kodów kreskowych odważniki legalizowane wzorce masy odwazniki kalibracyjne sejfy pojemniki na piasek wózki magazynowe wózki transportowe szukaj w sklepie
 
ETYKIETY, DRUKARKI, TENSOMETRY - PORADNIK sklep nr 92
linkuj kodem do strony
linkuj telefonem
odważniki
odważniki
etykiety na rolce
etykiety na rolce
tanie wagi elektroniczne
tanie wagi elektroniczne
Wagi dźwigowe
wagi dźwigowe
drukarki zebra
drukarki zebra
Wózki magazynowe
Wózki magazynowe
wagi sklepowe
wagi sklepowe
wyposażenie warsztatów
wyposażenie warsztatów
waga do paczek
waga do paczek
wózki narzędziowe
wózki narzędziowe
biurka warsztatowe
biurka warsztatowe
tanie meble warsztatowe
tanie meble warsztatowe
skrzynie na piasek
skrzynie na piasek
taśmy zebra
taśmy zebra
wagi kieszonkowe
Wagi kieszonkowe
sejfy gabinetowe
sejfy gabinetowe
pojemnik na sól
pojemniki na sól
wózek osiatkowany
wózek osiatkowany
etykiety foliowe
etykiety foliowe
wózek sklepowy
wózek sklepowy
wagi precyzyjne
wagi precyzyjne
pojemniki
pojemniki na piasek
pojemniki na odpady
pojemniki na odpady
waga sklepowa
waga sklepowa
świece liturgiczne
świece liturgiczne
pojemniki na śmieci
pojemniki na śmieci
wózki sklepowe
wózki sklepowe
wagi do ważenia zwierząt
wagi weterynaryjne

wagi laboratoryjne
nawijaki
nawijaki
przedłużacze elektryczne
przedłużacze elektryczne
taśmy z nadrukiem
taśmy z nadrukiem
pomosty magazynowe
pomosty magazynowe
drukarki etykiet
drukarki etykiet
etykiety na rolkach
etykiety na rolkach
myjki ultradźwiękowe
czujniki tensometryczne
wagi zawieszane
mikrosilniki

wagi
waga elektroniczna
etykiety
promocje wag
promocje drukarek
pokaż wszystkie kategorie
pokaż wszystkie domeny
Lista sklepów
etykiety na rolkach
Usługi minikoparką mława
Etykiety w rolce
Etykiety samoprzylepne na roli
etykiety czyste na rolkach
etykiety samoprzylepne papierowe lub foliowe
etykiety termiczne
etykiety na rolkach do samodzielnego zadruku
Etykiety samoprzylepne
Etykiety na rolce z nadrukiem
Naklejki na rolce
etykiety czyste na rolkach
druk etykiet na rolce
koparka mława
drukowanie etykiet na rolce
kody kreskowe
drukarnia etykiet na rolce
druk na rolkach
sklep z etykietami samoprzylepnymi
etykiety termotransferowe
Etykiety naklejki na rolce

 
Wyszukiwarka graficzna Kategoria główna Mapa kategorii Lista kategorii Lista produktów O firmie PC wyślij maila do firmy
linkuj kodem do strony
linkuj telefonem

INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA PRACOWNIKÓW OBSŁUGUJĄCYCH KRAJALNICĘ DO MIĘSA


Do samodzielnej pracy przy obsłudze krajalnicy do mięsa „Wilk” może przystąpić pracownik:

1. Pełnoletni.

2. Legitymujący się przeszkoleniem:

a. wstępnym, ogólnym i instruktażem stanowiskowym bhp,

b. w zakresie ochrony ppoż.,

c. świadectwem ukończenia kursu minimum sanitarnego.

3 Mający dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem lekarza medycyny pracy.

Pracownik powinien być:

a. trzeźwy, wypoczęty,

b. ubrany w odzież roboczą, która winna być czysta (białe ubranie robocze, kitel, nakrycie głowy, płócienne rękawice przystosowane do obsługi urządzenia.

Winien także:

1. zapoznać się z dokumentacją techniczno-ruchową (DTR),

2. wysłuchać poleceń bezpośredniego przełożonego dotyczących przebiegu bezpiecznej pracy danego dnia roboczego, prawidłowego wykonywania zadań,

3. przygotować odpowiednio stanowisko pracy:

- usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały, które mogą utrudniać bezpieczną pracę krajalnicy,

- zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była czysta, sucha, nie zatarasowana. W oknach pomieszczenia w którym znajduje się krajalnica powinny znajdować się siatki zabezpieczające przed dostaniem się do niego much. Pracownik winien sprawdzić szczelność siatek - w razie potrzeby poinformować bezpośredniego przełożonego o konieczności ich wymiany,

- przygotować właściwe pomoce do obsługi krajalnicy,

- zapewnić cykliczne dostawy masy mięsnej.

4. sprawdzić:

a. stan

- siatek używanych do rozdrabniania określonego asortymentu mięsnego,

- noży, ich zamocowanie i ułożenie, a także ostrość (od tego bardzo zależy efekt końcowy wykonywanej czynności. Różne są wymogi technologiczne dla poszczególnych asortymentów i dopiero zapewniając właściwe przyrządy tnące uzyskuje się towar o właściwej strukturze, kleistości i konsystencji),

- koszy do podawania i odbierania masy mięsnej,

- oświetlenia - w miarę potrzeby prawidłowo doświetlić całe stanowisko robocze oświetlaniem o napięciu 24V,

b. działanie

- wyposażenia pomocniczego,

- termometru,

- łopatki do wygarniania masy,

- instalacji elektrycznej (wyłączniki, bezpieczniki).

Wszelkie zauważone usterki i zagrożenia na stanowisku pracy lub przy działaniu krajalnicy do mięsa „Wilk” należy natychmiast zgłaszać bezpośredniemu przełożonemu w celu ich niezwłocznego usunięcia. Obsługę urządzenia można rozpocząć dopiero po uzyskaniu zezwolenia przełożonego, po upewnieniu się, że zostały one usunięte.

Czynności podczas realizowania pracy

Pracownik powinien

1. Powierzone zadania wykonywać dokładnie, zgodnie z zaleconymi zasadami technologicznymi i przepisami bezpiecznej pracy a także z zaleceniami bezpośredniego przełożonego. Wszystkie czynności winny być wykonywane tak, by nie stwarzały zagrożeń zarówno dla wykonującego je jak i dla współpracowników czy też osób postronnych.

2. Montaż krajalnicy przed rozpoczęciem pracy i demontaż po jej zakończeniu powinien być tak wykonywany, by czynności te nie stwarzały zagrożenia dla wykonującego tę część produkcji i zgodnie z wymaganiami technologicznymi.

3. Uruchomienie maszyny musi być wykonywane ostrożnie pod ciągłą kontrolą wzrokową. W razie stwierdzenia jakichkolwiek nieprawidłowości w działaniu urządzenia krajalnicę należy wyłączyć i powiadomić przełożonego o zaistniałej sytuacji.

4. Załadunek masy mięsnej do krajalnicy powinien być prowadzony według ściśle ustalonych zasad w sposób gwarantujący uniknięcie zagrożeń. Dbałość o prawidłowy przebieg tej operacji (niewłaściwy rodzaj mięsa do określonego asortymentu może spowodować konieczność usunięcia masy mięsnej z urządzenia co może stworzyć sytuację zagrożenia) gwarantuje prawidłowy przebieg procesów technologicznych.

5. Pracownik powinien koncentrować całą swoją uwagę na czynnościach wykonywanych. Winien cały czas obserwować pracę krajalnicy zwracając szczególną uwagę na pracę noża, szarpaka czy też sitka. Nie wolno mu w tym czasie robić nic innego.

6. W przypadku zaniku dostawy prądu krajalnicę należy natychmiast zatrzymać (wyłączyć za pomocą wyłącznika).

7. Jeśli nie jest możliwe zatrzymanie w nagłych wypadkach krajalnicy do mięsa za pomocą odpowiedniego przycisku sterowniczego należy natychmiast wyłączyć wyłącznik główny.

8. Kosze z uzyskaną masą mięsną należy przekazywać do dalszej obróbki zgodnie z założeniami technologicznymi zachowując wszelkie zasady bezpieczeństwa.

3. Obsługujący urządzenie zobowiązany jest do zadbania, by podczas ruchu urządzenia nikt nie stał w bezpośredniej jego okolicy zarówno z pracowników jak i osób postronnych.

Czynności zakazane

Pracownikowi obsługującemu krajalnicę do mięsa zabrania się przede wszystkim:

1. Obsługiwania urządzenia bez przeszkolenia i koniecznych uprawnień.

2. Stosowania niebezpiecznych metod pracy tak, by mogły one zagrażać zarówno obsługującemu jak i współpracownikom a także osobom postronnym znajdującym się w pobliżu krajalnicy.

3. Obsługiwania urządzenie niezgodnie z DTR (dokumentacją techniczno-ruchową) w tym:

a. uruchamiania krajalnicy niesprawnej technicznie,

b. uruchamiania krajalnicy przy otwartych pokrywach bocznych lub tylnych,

c. wkładania rąk do krajalnicy podczas pracy maszyny,

d. dotykania części wirujących podczas pracy urządzenia.

4. Przechodzenia lub przebywania pod koszem naładowanym mięsem.

5. Pozostawiania pracującej krajalnicy bez nadzoru.

6. Podczas pracy maszyny wykonywania innych prac, nie związanych z obsługą urządzenia.

7. Zezwalania na obsługę urządzenia przez osoby nieupoważnione.

8. Uruchamiania krajalnicy gdy istnieje domniemanie, że jest ona niesprawna lub też wystąpiły jakiekolwiek inne zagrożenia.

9. Dokonywania napraw krajalnicy przez osoby nie mające do tego uprawnień. Napraw nie wolno wykonywać kiedy urządzenie jest w ruchu.

10. Uruchamiania krajalnicy gdy wyłącznik krańcowy jest niesprawny.

11. Dotykania ręką osprzętu elektrycznego będącego pod napięciem.

12. Doprowadzania, by obsługa krajalnicy była utrudniona tzn. składowania różnych przedmiotów i materiałów zbyt blisko urządzenia , powodowania iż podłoga wokół niej jest śliska, nierówna czy mokra.

13. Oświetlania stanowiska roboczego lampami przenośnymi o napięciu innym niż 24V.

14. Picia alkoholu, brania udziału w niebezpiecznych zabawach, czy żartach.

Po zakończeniu pracy pracownik powinien:

1. Wyłączyć krajalnicę.

2. Zdemontować maszynę .

3. Oczyścić urządzenie zwracając szczególną uwagę na dokładne oczyszczenie noży i sitek.

4. Zabezpieczyć urządzenie tak, by nie było możliwe uruchomienie jej przez osoby postronne i by krajalnica nie stwarzała zagrożeń dla kogokolwiek.

5. Uporządkować całe swoje stanowisko robocze.

Uwagi ogólne

1. Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien szczególnie dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.

2. Za niestosowanie się do ustaleń tej instrukcji pracownik może być pociągnięty do odpowiedzialności.

3. Wykonywanie zadań przy tym urządzeniu to stwarza wiele zagrożeń. W razie wystąpienia sytuacji nie wymienionej w tej instrukcji pracownik obsługujący krajalnicę winien unieruchomić urządzenie i zwrócić się o pomoc do bezpośredniego przełożonego. Dopiero po uzyskaniu dodatkowych zaleceń dotyczących toku produkcji pracownik może kontynuować pracę

W przypadku powstania pożaru należy:

- ostrzec osoby znajdujące się w obrębie zagrożenia,

- wyłączyć zasilanie budynku w energię elektryczną i odciąć dopływ gazu,

równocześnie

- zaalarmować straż pożarną,

- powiadomić przełożonych o pożarze,

- podjąć decyzję o ewakuacji ludzi,

- przystąpić do prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego.

Podczas akcji gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego akcją ratowniczo-gaśniczą.

W przypadku zaistnienia wypadku:

- udzielić poszkodowanemu pierwszej pomocy,

- w razie potrzeby wezwać pomoc lekarską,

- powiadomić przełożonych.

Uwaga

1 W razie wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.

2 W przypadku znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się od wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.

Sporządził Zatwierdził

...
promocyjne ceny na wagi i etykiety
 

tanie wagi, instrukcja bezpieczeństwa i higieny pracy dla pracowników obsługujących krajalnicę do mięsa, tanie wagi

 

wagi sklepowe :: NAJTAŃSZE WAGI :: drukarki etykietujące :: wagi :: wagi hakowe :: sklep z wagami :: szafki wiszące :: etykiety samoprzylepne :: etykiety foliowe :: cenniki etykiet termicznych :: Wagi samochodowe :: TAŚMY TERMOTRANSFEROWE :: etykiety :: sklep z odważnikami :: czujniki flintec :: waga :: TANIE WAGI :: wózki narzędziowe :: Strony o wagach :: meble warsztatowe :: pojemniki :: tani sklep z wagami :: sklep z etykietami foliowymi :: cennik etykiet :: drukarki ZEBRA ::

 
-