Foremki z folii aluminowej - opakowania jednorazowego użytku do artykułów spożywczych
Do produkcji foremek stosowane są taśmy o grubości od 0,06 do 0,10 mm, wykonane ze specjalnego i odpowiednio utwardzonego stopu.
Posiadają cienkie ścianki, są bardzo lekkie, odporne na deformacje.
Nasza oferta obejmuje foremki
prostokątne i okrągłe o pojemności od 250 ml do 1500 ml.
Foremki z folii aluminiowej spełniają funkcję form
wypiekowych i stosowane są do przetworów z mięsa (pieczenie, pasztety), wyrobów
cukierniczych (keksy, strucle, tarty, itp.), półfabrykatów (przeznaczonych do
końcowej obróbki kulinarnej i termicznej w domu), gotowych dań mrożonych i
chłodzonych itp. Delikatne artykuły spożywcze - wyroby cukiernicze i przetwory
mięsne - w foremkach z folii aluminiowej są chronione przed deformacją,
uszkodzeniem i zawilgoceniem.
Używając
foremek z folii aluminiowej można prowadzić cały cykl produkcyjny w tym samym
pojemniku (formowanie, pieczenie, mrożenie, pakowanie itp.) przez co unika się kłopotliwego mycia form stosowanych
przy wypiekaniu lub mrożeniu. Powoduje to obniżenie kosztów wytwarzania tj.
oszczędza się środki myjące, czas, robociznę itp. Stosowanie jednorazowych
foremek aluminiowych w procesie produkcji i pakowania pozwala zrezygnować z
form wielokrotnego użytku, co w efekcie podnosi stan sanitarno–higieniczny
zakładu produkcyjnego oraz zachowuje wartości zdrowotne i odżywcze produktu. W
tym opakowaniu można również gotowy wyrób przygotowywać do spożycia.
W badaniach naukowych stwierdzono, że
tłuszcz, węglowodany i białka stanowią naturalną barierę dla migracji cząsteczek
aluminium do żywności
Foremki z folii aluminiowej po ich wykorzystaniu, mogą być
poddane ponownemu przetworzeniu (recykling).